Blogg

Vill du ha ett varaktigt förhållande? Sluta med dessa giftiga beteenden så fort som möjligt

2022-08-07

Vill du ha ett varaktigt förhållande? Sluta med dessa giftiga beteenden så fort som möjligt

Vi hoppades att allt skulle gå bra för resten av våra liv efter att vi hade inlett ett nytt förhållande. Tyvärr har människor ibland några giftiga relationsvanor som kan förstöra allt. Om du inte vill att ditt förhållande ska ta slut snart bör du undvika dessa giftiga beteenden:

Kritisera din partners utseende

Om du ständigt kritiserar din partners utseende kan det få dem att känna sig osäkra och orsaka problem i förhållandet. Det är viktigt att stödja din partner och hjälpa honom eller henne att må bra med sig själv. Om du har råd om deras utseende ska de ges på ett konstruktivt och positivt sätt. Du kan till exempel säga till dem att du tycker att de skulle se bra ut med en ny frisyr.

Ständigt behov av att ha rätt

Ingen gillar att ha fel, men att ständigt behöva ha rätt kan vara giftigt i ett förhållande. Detta beteende kan leda till gräl och bitterhet. Det är viktigt att vara öppen och lyssna på din partners åsikter, även om du inte håller med om dem. Experter föreslår att du försöker se saker ur din partners perspektiv. Och ibland är det okej att erkänna att du har fel.

Ta upp din partners tidigare misstag

Vi gör alla misstag, men att uppehålla sig vid din partners tidigare misstag är ett giftigt beteende. Det får bara din partner att känna sig otillräcklig och hjälper inte relationen. Om din partner har gjort något fel i det förflutna, förlåt honom eller henne och gå vidare. Ta inte upp gamla argument eller försök att använda dem mot din partner. Det är vanligare att giftiga partners tar upp sin partners tidigare misstag för att kontrollera honom eller få honom eller henne att känna sig skyldig.

Kontrollera din partners telefon utan hans eller hennes tillåtelse

Detta är ett stort nej i alla förhållanden. Förtroende är viktigt för ett hälsosamt förhållande, och att snoka i din partners telefon är en betydande kränkning av förtroendet. Numera kan din partners telefon låsas upp med hjälp av ett fingeravtryck, FaceId eller en kod, så det är inte så lätt att kolla den utan att det märks. Om du känner dig osäker eller misstänksam bör du prata öppet med din partner om det i stället för att snoka bakom ryggen på honom eller henne.

Gaslighting

Gaslighting är en manipulativ taktik som kan vara mycket skadlig i ett förhållande. Den går ut på att få din partner att ifrågasätta sina egna minnen eller sitt förnuft. Du kan till exempel säga till din partner att de är paranoida när de inte är det. Eller du kan säga något i stil med "Du inbillar dig saker" när de vet att de inte gör det. Om du gaslightar din partner kommer det bara att skapa misstro och förbittring.

Hotar att lämna förhållandet

Att hota med att lämna förhållandet är ett giftigt beteende som bara kan leda till fler problem. Detta beteende skapar en osund dynamik i förhållandet och kan få din partner att känna att hen inte duger. Om du är olycklig i förhållandet måste du prata med din partner om det i stället för att hota med att lämna.

Spela tankelekar

Mind games är aldrig hälsosamt för ett förhållande. Den här typen av beteende kommer bara att skapa misstro och orsaka problem. Om du tror att din partner spelar tankelekar med dig måste du prata med honom eller henne om det. Några exempel på tankelekar är:
- Leda din partner på ett sätt som
- Göra honom eller henne svartsjuk
- Spela svårfångad
- Få dem att känna sig skyldiga

Att vara passivt aggressiv

Att vara passiv-aggressiv är ett giftigt beteende när det gäller relationer. Den här typen av beteende kommunicerar till din partner att du inte är intresserad av honom eller henne och kan leda till bråk. Den här typen av beteende skapar en osund dynamik i relationen och kan få din partner att känna att hen går på äggskal. Om du är missnöjd med något ska du tala om det för din partner i stället för att vara passivt aggressiv.

Skyhöga förväntningar

När du har skyhöga förväntningar på ditt förhållande bäddar det för besvikelser. Det är mycket bättre att vara realistisk om vad du kan förvänta dig av ditt förhållande och att kommunicera dina behov med din partner. 

Få din partner att välja mellan dig och deras vänner eller familj

Att få din partner att välja mellan dig och hans/hennes vänner eller familj är ett giftigt beteende som kan skada ett förhållande. Detta beteende observeras i situationer som: "Du kan inte gå ut med dina vänner om inte jag får följa med" eller "Du måste tillbringa all din tid med mig". Den här typen av beteende skapar en osund dynamik i förhållandet och kan få din partner att känna att hen inte får ha ett liv utanför förhållandet. 

Jämför ditt förhållande med andra

Att jämföra ditt förhållande med andra är ett giftigt beteende som kan skada din självkänsla och din relationstillfredsställelse. Detta beteende kommunicerar till din partner att du inte är nöjd med honom eller henne och kan leda till gräl. Oftare jämför människor sitt förhållande med andra för att beskriva för partnern ett exempel på vad de skulle vilja ha i förhållandet. Om du är missnöjd med något - prata med din partner om det i stället för att jämföra dem med andra.

Detta är bara några av de giftiga beteenden som kan förstöra ditt förhållande. Om du vill ha ett hälsosamt och långvarigt förhållande är det viktigt att undvika dessa beteenden. Om du är osäker på hur du ska åtgärda ett giftigt beteende är det viktigt att söka relationshjälp från en professionell person.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read