Blogg

Uppkoppling på nätet: 10 oväntade psykologiska insikter

2022-07-28

Uppkoppling på nätet: 10 oväntade psykologiska insikter

Uppkopplad dejting är populärare än någonsin. Men känner du till vetenskapen bakom det?
Här är 10 oväntade psykologiska insikter om nätdejting. Så om du funderar på att prova på nätdejting är det här några saker att tänka på.

1. Ju fler alternativ vi har, desto svårare är det att välja.

Det är en vanlig missuppfattning att fler valmöjligheter alltid är bättre. Men detta kunde inte vara längre från sanningen när det gäller nätdejting.
Faktum är att forskning har visat att ju fler alternativ vi har, desto svårare är det att välja. Detta beror på att vi tenderar att jämföra våra potentiella partners med varandra och leta efter skäl till varför de kanske inte passar ihop. Så om du känner dig överväldigad av din dejtingapp kan du försöka begränsa dina alternativ till bara några få potentiella partners, vilket kan göra beslutsprocessen mycket mer hanterbar.

2. Nätdejting kan göra oss mer dömande.

Vi tenderar att bli mer dömande och kräsna när vi presenteras för många valmöjligheter. Detta beror på att vi har svårare att bestämma oss när vi bombarderas med alternativ.
Samma sak gäller för nätdejting. När man ständigt sveper igenom profiler är det lätt att bli dömande och börja bedöma människor utifrån deras utseende eller profilbilder. Men det är viktigt att komma ihåg att vi alla har olika preferenser, och det som kanske inte är attraktivt för dig kan vara precis vad någon annan söker. Så försök att hålla ett öppet sinne när du sveper igenom profiler.

3. Våra förväntningar stämmer inte alltid överens med verkligheten.

När vi letar efter kärlek har vi ofta vissa förväntningar i åtanke. Vi kanske föreställer oss att vår perfekta partner är lång, mörk och stilig (eller vad vår typ nu är).
Men verkligheten är att våra potentiella partners ofta skiljer sig mycket från våra idealiserade versioner, vilket kan leda till besvikelse och till och med hjärtesorg om vi inte är försiktiga. Därför är det viktigt att hantera dina förväntningar och vara öppen för tanken att din perfekta match kanske inte är exakt den du trodde att han eller hon skulle vara.

4. Våra hjärnor är kopplade till nyhetssökande.

När det gäller nätdejting är våra hjärnor kopplade för nyhetssökande, vilket innebär att vi är mer benägna att svepa höger på någon som inte är vår vanliga typ.
Så om du letar efter kärlek, var inte rädd för att gå utanför din komfortzon och prova något nytt. Du kanske hittar den perfekta matchningen för dig.

5. Online daters tenderar att idealisera sina potentiella partners.

Föga förvånande tenderar människor att idealisera sina potentiella kompisar när de först lär känna dem. Men du kanske inte inser att denna idealisering kan ha en mörk sida.
Forskning har visat att online-datare tenderar att idealisera sina matchningar i en sådan utsträckning att de ignorerar varningssignaler och röda flaggor, vilket leder dem in i farliga och till och med missbrukande förhållanden. Så om du pratar med någon på nätet, var inte rädd för att ställa tuffa frågor eller fråga efter mer information, vilket kan rädda dig från hjärtesorg.

6. Nätdejting kan vara en boost för självkänslan.

Om du känner dig nedstämd med dig själv kan nätdejting vara ett bra sätt att öka din självkänsla. Detta beror på att det faktum att vi får meddelanden och matchningar från potentiella partners får oss att känna oss önskade och eftertraktade.
Det är dock viktigt att komma ihåg att denna ökning av självkänslan bara är tillfällig. Om du inte är försiktig kan du börja förlita dig på nätdejting för att få bekräftelse, vilket kan leda till en farlig cykel där du behöver mer och mer uppmärksamhet från dina matchningar för att må bra med dig själv. Så om du använder nätdejting för att stärka din självkänsla är det dags att omvärdera dina prioriteringar.

7. Vårt beteende vid nätdejting kan påverka våra relationer i det verkliga livet.

Om du redan är i ett förhållande kanske du tror att dina nätdejtingvanor är ofarliga. Men verkligheten är att vårt beteende på dejtingappar kan ha en inverkan på våra relationer i det verkliga livet.
Om du till exempel ständigt kollar din dejtingapp medan du är med din partner kan det sända ut ett budskap om att du inte är helt och hållet investerad i förhållandet. Eller om du alltid letar efter sätt att starta diskussioner med din partner kan det vara ett tecken på att du är missnöjd med förhållandet och letar efter en utväg. Så om du använder nätdejtingappar är det viktigt att du är medveten om hur ditt beteende kan påverka ditt förhållande.

8. Första intrycket är viktigt... mycket viktigt.

De foton du väljer för din dejtingprofil kan ha stor inverkan på hur folk uppfattar dig. Faktum är att studier har visat att människor ofta bildar bedömningar om andra utifrån deras utseende.
Så om du vill göra ett gott intryck är det viktigt att välja foton som visar dig i ditt bästa ljus. Undvik att använda gamla eller inaktuella bilder och försök att välja bilder som framhäver dina bästa egenskaper.

9. Onlinedating kan leda till relationer utanför nätet.

Även om nätdejting ofta ses som ett sätt att hitta tillfälliga hookups kan det också användas för att skapa varaktiga relationer. Faktum är att många människor har hittat sina själsfränder genom nätdejting.
Så om du letar efter något mer seriöst ska du inte avskriva nätdejting bara för att du tror att det bara är för personer som letar efter tillfälliga flörtar. Det finns gott om människor där ute som letar efter engagerade relationer, och du behöver bara veta var du ska leta.

10. Och slutligen handlar nätdejting inte alltid om att hitta kärleken. Ibland handlar det om att hitta sig själv.

Lägg inte för mycket press på dig själv för att hitta den perfekta partnern. Ibland är det bästa du kan få ut av nätdejting en bättre förståelse för dig själv. Genom att prova olika profiler och interagera med andra kan du kanske lära dig mer om vad du söker i ett förhållande. Och det kan vara lika värdefullt som att hitta en bra partner.

Så där har du det: 10 oväntade psykologiska insikter om nätdejting. Oavsett om du letar efter kärlek eller bara vill döda lite tid kan nätdejting vara ett roligt och spännande sätt att träffa nya människor. Kom ihåg att vara uppmärksam på ditt beteende och respektera andras känslor. Med det i åtanke kommer du garanterat att ha roligt!

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read