Blogg

Skillnaden mellan att dejta och att ha ett förhållande

2022-07-17

Skillnaden mellan att dejta och att ha ett förhållande

Det finns inget universellt svar på den här frågan eftersom vad som utgör "dejta" eller "ha ett förhållande" kan variera från person till person. Det är viktigt att kommunicera med din partner om vad du vill ha ut av ditt förhållande för att se till att ni är på samma sida.

Så låt oss ta reda på skillnaden mellan att dejta och att ha ett förhållande.


Vad är dejting?

Att dejta är när man träffar varandra tillfälligt, vanligtvis utan engagemang eller exklusivitet. Det betyder dock inte att ni automatiskt har ett förhållande bara för att ni har träffats ett tag. Du kanske går på dejt med flera personer samtidigt och inte nödvändigtvis är intresserad av att ha ett förhållande med någon av dem. För vissa människor kan dejting vara ett roligt sätt att träffa nya människor och utforska olika typer av relationer.

Vad är ett förhållande?

Ett förhållande definieras vanligen som två personer som är involverade med varandra på ett engagerat, monogamt sätt. Med andra ord träffar ni inte bara varandra tillfälligt eller träffas, utan ni träffar varandra exklusivt och satsar på att få saker och ting att fungera på lång sikt. Detta betyder inte att varje förhållande måste vara seriöst eller leda till äktenskap. Men det betyder ändå att du och din partner har åtagit er att vara tillsammans på ett intimt och monogamt sätt.

De olika stadierna i ett förhållande

De flesta förhållanden går igenom olika stadier, från den inledande attraktionen och "fjärilarna" i början av en dejt till den mer bekväma och trygga känslan i ett långvarigt förhållande. Här är en kort översikt över de olika stadier som du kan uppleva i ett förhållande:

a) Attraktion och förälskelse: Det här är när du först börjar dejta någon och verkligen är attraherad av honom eller henne. Du kan känna dig yr och upphetsad som om du inte kan vänta på att få träffa dem igen. Den här fasen varar vanligtvis inte särskilt länge; när ni lär känna varandra bättre avtar "smekmånadsfasen" och ni slår er ner i ett mer bekvämt förhållande.

b) Uppbyggnad: I den här fasen lär ni känna varandra bättre och blir mer intima. Ni kan dela med er av mer personlig information och börjar lita mer på varandra. Det är också då ni kan börja ha meningsskiljaktigheter eller gräl, men det är viktigt att komma ihåg att detta är normalt i alla förhållanden.

c) Kris: Varje förhållande har sina upp- och nedgångar, vilket ofta kallas för krisfasen. Det är då ni kanske upplever era första större meningsskiljaktigheter eller gräl, men det är också en tid då ni kan lära er mycket om er partner och hur ni arbetar tillsammans som ett team. Det är viktigt att kommunicera under denna fas så att ni kan lösa eventuella problem och gå vidare.

d) Stabilitet: När ni har övervunnit eventuella kriser i ert förhållande når ni vanligtvis en mer stabil och trygg fas. Detta är när ni känner er mer bekväma med varandra och bättre förstår varandras behov. Ni kanske fortfarande har enstaka meningsskiljaktigheter, men på det hela taget är saker och ting mer positiva och ni är båda engagerade i att få saker och ting att fungera.

e) Långsiktigt: Det här är det sista stadiet i ett förhållande när ni är helt engagerade i varandra och har byggt en stark grund. Ni känner varandra väl och kan lösa alla problem som dyker upp. Det är vanligtvis då man bestämmer sig för att gifta sig eller flytta ihop.

De olika typerna av relationer

Det finns många olika typer av relationer, från tillfälliga till seriösa, och alla har sina egna regler och förväntningar. Här är en kort översikt över några av de olika typerna av relationer:

a) Tillfällig dejting: Det här är när man träffar varandra utan något åtagande eller exklusivitet. Det kan hända att du går på dejter med flera personer och ser vart saker och ting tar vägen, och detta kallas ofta för att "spela på fältet".

b) Exklusiv dejting: Det här är när ni bara träffar varandra och inte träffar någon annan. Ni kan vara exklusiva utan att vara i ett seriöst förhållande, eller ni kan vara exklusiva för att så småningom bli seriösa.

c) Seriösa förhållanden: Detta är långsiktiga förhållanden som vanligtvis innebär att man bor tillsammans eller gifter sig. Båda partnerna är vanligtvis engagerade i varandra och har planer för framtiden.

d) Öppna förhållanden: Detta är relationer där båda partnerna får träffa andra människor. Denna typ av förhållande kräver mycket kommunikation, förtroende och engagemang för att få saker och ting att fungera trots utmaningar.

e) Polyamorösa förhållanden: Dessa är relationer med mer än en partner. Den här typen av relation kan vara komplicerad och det är viktigt att se till att alla inblandade är på samma sida.


Slutsatsen

I slutändan är den största skillnaden mellan att dejta och att ha ett förhållande att ett ömsesidigt åtagande förbinder människor i ett förhållande med varandra. Att dejta kan vara ett roligt sätt att träffa nya människor, men det betyder inte nödvändigtvis att du är ute efter något långsiktigt. Ett förhållande, å andra sidan, definieras vanligtvis som två personer som är involverade på ett engagerat, monogamt sätt. Om du är osäker på vad du letar efter måste du kommunicera med din partner för att ta reda på vilken typ av relation ni båda vill ha.

Om du är redo för ett seriöst och långsiktigt förhållande kan dejting vara ett bra sätt att lära känna någon och se om personen är rätt för dig. Men om du inte är ute efter något alltför seriöst kan ett avslappnat förhållande vara rätt väg att gå. I slutändan är det viktigt, att vara ärlig mot sig själv och sin partner för att avgöra vilken typ av förhållande som är rätt för dig.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read