Blogg

Situationen: En ny dating trend på 21st century

2022-10-17

Situationen: En ny dating trend på 21st century

I ett situationsförhållande kan den ena partnern utveckla romantiska känslor och ett känslomässigt band medan den andra partnern njuter av sin frihet genom att träffa andra människor.
Även om "situationsförhållanden" kan låta som en etikett som partnerna använder för sitt förhållande, kan det faktiskt användas av en person för att fånga en annan person att fortsätta arrangemanget på grund av faktorer som bekvämlighet och sex.
Ofta kan ett situationsförhållande dra ut på tiden i månader utan att det sker några verkliga framsteg. Detta kan vara frustrerande och till och med hjärtskärande för den partner som vill ha ett förhållande. För att undvika denna smärta är det viktigt att förstå och känna igen tecknen på ett situationsförhållande.

Situationsförhållandet: En ny relationstrend

Personer i "situationsförhållanden" känner ofta att förhållandet inte leder någonstans - även om de hoppas att det ska förvandlas till något mer engagerat och seriöst. Att känna till tecknen på ett situationship kan hjälpa dig att rädda dig själv från hjärtesorg genom att inte investera din tid i någon som inte är redo för ett riktigt förhållande.
I alla förhållanden är det avgörande att lära sig att lita på sin partner. Hela relationen bygger på en falsk grund om du inte kan tro på vad de säger.
Ibland är varningssignalerna subtila, men de kan också vara öppna - och det är viktigt att identifiera dem tidigt för att skydda dig själv känslomässigt och mentalt.

Vad är skillnaden mellan ett situationsförhållande och ett förhållande?

Ett situationsförhållande är ett förhållande där parterna inte har några tydliga avsikter eller slutmål. Detta börjar vanligtvis med att den ena partnern inte vill definiera förhållandet.
Att definiera parametrarna för ditt förhållande är avgörande för att bygga en grund av förtroende och respekt med din partner. Genom att kommunicera vad du är och inte är bekväm med fysiskt, känslomässigt och sexuellt skapar du en förståelse som hjälper till att förhindra sårade känslor eller konflikter längre fram. Att diskutera var ni ser er själva i framtiden - oavsett om det är ett kortsiktigt eller långsiktigt mål - hjälper också till att hålla båda partnerna på samma sida."
Situationsförhållanden kan vara en övergående term för relationen - särskilt om ni precis har börjat dejta och inte har träffats länge. Ändå... Situationsförhållanden utvecklas inte alltid månader senare; de kan uppstå efter bara några få dejter.

Situationsförhållanden uppstår ofta av olika anledningar, t.ex:

 • Det är inte lätt att hitta den rätte med det stora utbudet av dejtingsidor och appar.
 • Den andra personen kanske inte är redo för ett engagerat förhållande.
 • De kanske ser dig som en kortsiktig flört i stället för ett långsiktigt partnermaterial.
 • De är inte intresserade av något långsiktigt.

Vad är skillnaden mellan ett "situationsförhållande" och "vänner med förmåner"?

En "friends-with-benefits"-situation är nästan exakt som ett situationsförhållande, men de inblandade kommer överens om att vara tydliga med sina avsikter innan de inleder förhållandet.

Partnerna i ett friends-with-benefits-förhållande kan komma överens om att det inte finns några romantiska känslor inblandade och att förhållandet är rent fysiskt.
De kan också besluta att det inte finns något åtagande och att det helt enkelt är en uppkoppling utan förbehåll.

Situationsrelationer skiljer sig från vanliga relationer på några viktiga sätt:

 • Förhållandets parametrar kanske inte är tydliga eller diskuteras.
 • Romantik är fortfarande en del av situationen, vilket kan innefatta fysisk och känslomässig intimitet, men även om romantik förekommer kanske etiketten "förhållande" inte är tillämplig.
 • En eller båda partnerna kanske drar sig för att engagera sig, även om de går på dejter och gör saker som andra par gör tillsammans.

Hur du kan avgöra om du befinner dig i ett "situationsförhållande"?

Om du märker att ditt förhållande sitter fast i en rutt och inte utvecklas kan det vara tecken.

 • Du och din partner har inte nått några milstolpar i förhållandet, till exempel introduktioner till vänner eller familj eller - viktigast av allt - att definiera förhållandet.
 • Din partner kan också ha sexuella eller romantiska relationer med andra personer utanför förhållandet.
 • Du kanske till och med får reda på att din partner har dessa andra intima relationer genom sociala medier eller vänner, vilket kan vara ett tecken på dålig kommunikation mellan dig och din partner. Denna brist på kommunikation kan leda till ett giftigt förhållande.

Om din partner ofta gör planer i sista minuten eller ställer in, särskilt med samma ursäkter, kan du befinna dig i ett situationsförhållande. Några vanliga exempel på dessa ursäkter är att du är upptagen på jobbet eller har andra åtaganden som att gå på gym.

 • Om din partner bara verkar se dig som en reservplan och aldrig anstränger sig för att kompromissa utnyttjar han eller hon dig förmodligen.
 • Om din partner sällan gör upp planer i förväg och vanligtvis bara bjuder in dig till saker i sista minuten kan du vara fångad i ett situationsförhållande.
 • En inkonsekvent kontakt och kommunikation kan också vara ett tecken på att du och din partner befinner er "i ett situationship". Om din partner inte ofta sms:ar, ringer eller träffar dig, och du inte har någon aning om när du kommer att höra av honom eller henne igen, kan detta vara fallet.

Istället för långa, djupa konversationer kanske du och din partner känner er mer bekväma med lekfullt "dirty talk".

 • I situationsförhållanden undviker du och din partner samtal om er själva, era förväntningar och allt annat nödvändigt. Situationsförhållanden kan innefatta sex men inte känslomässig intimitet.
 • Situationsförhållanden resulterar ofta i ångest på grund av bristen på kommunikation, säkerhet och stabilitet.
 • Om din partner ständigt skickar blandade signaler till dig kan det vara mycket förvirrande och frustrerande. Ena stunden verkar de vara engagerade i att få förhållandet att fungera, och i nästa stund kan de inte bry sig mindre om det.

Ju mer tid som går utan en etablerad titel för ditt förhållande, desto större är risken att det blir ett situationsförhållande.

 • Ju mer tid som går utan ett åtagande från din partner, desto tydligare blir det att de inte värderar förhållandet lika mycket som du gör.
 • Om din partner är ovillig att prata om vart saker och ting är på väg vet du att du befinner dig i ett odefinierat förhållande ("situationship"), vilket klargör var du står med dem.

Vad du ska göra när du befinner dig i ett situationsförhållande

Relationer är bra, men ibland hamnar vi i ett "situationship". Om du inte känner dig uppfylld eller nöjd kan det vara dags att ta ett steg tillbaka och ta reda på vad du vill ha. Situationsförhållanden kan ofta leda till känslor av besvikelse och osäkerhet. Om du vill ha en engagerad relation med någon som är villig att bygga en sund grund tillsammans med dig kan det vara dags att hitta någon ny.

Author profile

Anja Svensson

Online datingexpert

Anja Svensson, en framstående online datingexpert på dejtingkatalog.se, delar värdefulla insikter och praktiska tips för att navigera framgångsrikt i den digitala dejtingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read