Blogg

Bedragare och spammare på webbplatser för dejting – vilka är de och hur undviker du dem?

2019-02-27

Bedragare och spammare på webbplatser för dejting – vilka är de och hur undviker du dem?

Det sista man tänker på när man registrerar sig på en dejtingsajt är att en potentiell matchning bara är online för att spamma eller lura dig.  
Tyvärr kan detta hända, så du måste känna till vilka varningsflaggor som du ska hålla utkik efter. Precis som när du dejtar i verkliga livet, måste du också lita på din magkänsla.

Vad är catfishing?


Catfishing är en populär form av internetbedrägeri, där en person lockar in dig i en vänskap eller en relation under falska förespeglingar. Eftersom deras mål är att aldrig träffa dig personligen, skapar de en alternativ identitet. Anledningarna till att människor ägnar sig åt catfishing är många, men oftast är catfishing inte ekonomiskt motiverad. I stället försöker de att leva via sin internetidentitet. Men catfishing utförs ibland av någon som du känner, som avsiktligt försöker skada eller manipulera dig. 

Hur du undviker catfishing  

Även om det inte finns någon anledning att rusa in i att träffa ditt nya nätintresse, är det en riktig varningsflagga om de undviker livevideochatt eller ett fysiskt möte, särskilt om ni skickar PM och e-post ofta. Det är ännu mer en varningsflagga om de undviker ett telefonsamtal, för med möjligheten att chatta via Skype eller din dejtingsida finns det verkligen ingen anledning att göra det. Kom ihåg att den person som ägnar sig åt catfishing eller bedrar dig ibland kanske inte tillhör det kön de påstår sig göra - eller ens har samma ålder.   

Be om fler bilder

En annan varningsflagga har att göra med deras foto. Visst kan det vara så att den du verkligen pratar med är en bildskön, superrippad, galet het, ung läckerbit, men det är också lätt att ta ett slumpmässigt foto av vem som helst och använda det på sin nätdejtingprofil. Om deras profilbild är den enda onlinebild som de erbjuder, fråga då efter fler. Om de tvekar att ge fler bilder, så kanske de inte är den som de utger sig för att vara. Återigen, be om att få videochatta eller att träffas personligen. Kontrollera också TinyEye för att söka efter dubbletter av bilder på Internet som kan varna dig för en bedragare. Men även om du kan se vilka de är, kanske de ändå försöker lura dig.

Låter de som varifrån de kommer?

Många bedragare låtsas att de kommer från det land som du bor i, men du kan avgöra på deras grammatik att ditt språk uppenbarligen inte är deras modersmål.

Rapportera spammare  

Om du får hatiska, respektlösa eller på annat sätt olämpliga meddelanden från andra medlemmar, rapportera dem till din dejtingsajt och använd de blockeringsfunktioner som finns tillgängliga.  

Bli inte för personlig – och diskutera aldrig pengar

Internetbedragare lever på de hjärtan som söker kärlek. I din strävan att vara ärlig och uppriktig kan du råka dela med dig av privata och personliga detaljer. Men du måste vara uppmärksam på vad du delar med dig av. Diskutera aldrig pengar eller utbyt pengar. Någonsin. Delge inte uppgifter som kan identifiera dig. Om du till exempel berättar vilket land och vilken stad som du bor i, skiljer det sig från att delge din adress. Berätta om ditt jobb, men inte var du jobbar. Berätta om din dag, men delge inte ditt exakta schema.

Sist men inte minst, fråga liknande frågor till den du är intresserad av under förhållandets gång – för att se till att svaren är konsekventa. Som alltid, lita på dina instinkter. Glöm naturligtvis inte att enbart använda legitima och pålitliga dejtingsidor. Kolla in några av våra recensioner av dejtingsajter och hookup-dejtingssajter för att ta reda på vilka dejtingsidor som du kan lita på.  

 

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read