Blogg

Negging: Vad är det och hur man reagerar på det?

2022-10-16

Negging: Vad är det och hur man reagerar på det?

Detta kallas negging om du känner att din partner ofta gör negativa kommentarer om dig indirekt. Det kanske inte är lätt att urskilja dessa handlingar eftersom de ofta verkar flirta eller skämta. Det är dock viktigt att inte missta sig om intentionerna bakom dem - som är en del av manipulationen. Det är ett svagt försök att få sig själva att känna sig bättre genom att nedvärdera dig.

Om du inte är bekant med neggingens negativa sidor är det dags att bekanta dig med dem. Detta destruktiva beteende har slingrat sig in i dejtingkulturen och sociala medier, ofta förklädd till ett skämt eller en bakåtriktad komplimang. Negering är upprörande och kan orsaka oro för vad som väntar i ett förhållande.

Är Negging ett destruktivt beteende?

Negging är en smygande metod för manipulation där man använder förolämpningar förklädda till komplimanger för att riva ner någons självkänsla och känsla av trygghet. Detta gör dem sårbara och längtar efter godkännande från den person som gjorde negging.

Negging är när någon riktar in sig på din osäkerhet för att få dig att må dåligt om dig själv så att de kan få bekräftelse från dig. Enligt psykologer är "negging en form av misshandel". Och även om det inte är fysiskt, räknas negging fortfarande som verbal och emotionell misshandel.

Negging får sin betydelse från ordet "neg", som hänvisar till negativ feedback.

Negativa kommentarer och handlingar kan ha en bestående inverkan på din psykiska hälsa och ditt välbefinnande och kan leda till allvarligare problem längre fram. Här är några exempel på negging och vad du kan göra om du stöter på det.

Exempel på negering

Negativa kommentarer förklädda till komplimanger kan vara svåra att upptäcka, men de kan vara lika skadliga. Här är några exempel på negging och hur du kan identifiera det i dina relationer. Kom ihåg att negging inte bara förekommer i romantiska relationer - vänner och familjer kan också göra det.

De ger dig komplimanger som är avsedda att vara förolämpande.

När man är osäker på om en anmärkning är en förolämpning eller en komplimang betraktas den som en bakvänd komplimang. Dessa kommentarer kallas också för vänstervridna komplimanger eftersom de kan tolkas som komplimanger, men i själva verket innehåller de ett dolt budskap som är förolämpande.

Till exempel:

 • "Du ser ut som en helt annan person med smink på!"
 • "Det skulle inte förvåna mig om folk trodde att du var en modell på avstånd."
 • "Den här klänningen är fantastisk! Du ser lätt smalare ut i den."

De försöker dölja sina förolämpningar genom att kalla dem "konstruktiv kritik".

Narcissister älskar att sätta sig själva i rollen som "utvalare" och kritiserar ofta andra på ett sårande sätt, vilket gör att de kan känna en känsla av makt eller kontroll.

Till exempel:

 • "Du skulle se mer estetiskt tilltalande ut om du gick ner fem kilo."
 • "Jag tycker att du ska veta att din nya frisyrstil gör att du ser annorlunda ut. Enligt min åsikt är det inte snyggt på dig . . ."
 • "Efter att ha läst igenom den här rapporten kan jag konstatera att mycket tid och möda har lagts ner på att skriva den. Med det sagt gillar jag den inte."

De jämför dig ständigt med andra.

Att ständigt utvärdera dig själv mot andra är utmattande och, ännu viktigare, skadligt för ditt välbefinnande. Oavsett om tankarna är korrekta bör du inte analysera dig själv med någon annan - och det bör inte heller din partner göra.

Till exempel:

 • "Din bästa vän har sett bra ut på sistone - hon måste träna mycket. Du borde följa med henne någon gång!"
 • "Jag gillar Marys outfit i dag, ni har liknande klädsmak, så du kanske också skulle kunna prova att bära sådana saker."

De maskerar förolämpningar som frågor.

Frågan är formulerad så noggrant att du känner att du överreagerar och att det egentligen inte är något fel. Till exempel:

 • "Jag är förvånad över att du lyckades göra klart årsrapporten själv. Vem hjälpte dig med den?"
 • "Du måste vara riktigt hungrig! Är du säker på att du kommer att äta upp all mat?"
 • "Varför har du inte något annat på dig i dag?"

Hur man svarar på en person som förnekar dig

Ett av de bästa sätten att hantera negering är att ignorera det helt och hållet. Ta inte betet om någon försöker reta upp dig. Att försöka förklara saker för någon som inte respekterar dig är också slöseri med tid. Ta hand om dig själv först - du är inte ansvarig för att ändra deras missbrukande beteende.
Om du känner dig tillräckligt självsäker kan du låta dem veta att deras ord eller handlingar inte är acceptabla. Tänk dock på att de då kan reagera med mer skadliga beteenden som gaslighting.
Om du tror att den andra personen kommer att vara mottaglig kan något som "Jag känner mig förödmjukad och respektlös när du säger sådana saker" fungera. Kom ihåg att alltid fokusera på hur deras handlingar får *dig* att känna dig snarare än att kasta anklagelser. Det är också viktigt att uttrycka att deras försök till manipulation inte kommer att påverka dig på något sätt.
Negging sker ofta tidigt i ett förhållande och fungerar som en förebådelse av ett potentiellt framtida missbrukande beteende. Det är dock viktigt att vara försiktig när du konfronterar någon som negerar dig, eftersom de kan reagera negativt. Se till att sätta gränser och förväntningar med denna person om du bestämmer dig för att konfrontera dem om deras beteende. Om du behöver hjälp kan du ta kontakt med en vän eller ringa för att få hjälp.
Vi vill alla ha och förtjänar ett hälsosamt förhållande fritt från giftighet eller missbruk. Tyvärr hamnar vi ibland i relationer med någon som utnyttjar våra svagheter känslomässigt. Detta är ingen olycka utan något som förövaren gör medvetet för att kontrollera och skada dig.

Den nedre raden

Negering är en förolämpande nedvärdering som får dig att känna dig fel om dina positiva egenskaper, oavsett om det gäller ditt utseende, din intelligens, dina akademiska prestationer, ditt jobb, dina intressen, dina talanger eller din charm.
Lägg märke till om någon konsekvent får dig att känna dig alltmer osäker när du är i hans eller hennes närhet. Denna person är förmodligen inte värd att ha i ditt liv.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read