Blogg

Matchning: Hur väljer vi våra partners?

2022-08-21

Matchning: Hur väljer vi våra partners?

Vårt val av partner som vi gör online eller offline är inte alls slumpmässigt. Alla människor har sina egna kriterier för attraktivitet, som de tillämpar till exempel när de bläddrar igenom profiler på en dejtingsajt eller sitter i en bar med en cocktail och tittar på andra gäster.  
Men det finns inget slumpmässigt i våra val och det finns ganska uppenbara komponenter som påverkar vem vi väljer och vem som väljer oss. Det finns tre viktiga psykologiska faktorer som spelar in: likhet, närhet och val av partner.

Likhetens roll

Låt oss börja med likheten. Vi är mer benägna att attraheras av människor som liknar oss när det gäller utseende, personlighet, intressen och livsstil. De flesta relationsstudier handlar om hur lika ett par är i fråga om personlighet, attityder och övertygelser. Resultaten visar vanligen att ju större samstämmighet paren har i fråga om dessa faktorer, desto mer nöjda är de med sitt förhållande. Detta gäller även demografiska faktorer som ålder och utseende.

En av de utlösande faktorerna för attraktion är att den fungerar som en källa till bekräftelse av våra egna åsikter, vilket är relaterat till hypotesen om ömsesidighet: det finns en högre sannolikhet för att någon som liknar dig kommer att återgälda din tillgivenhet. Människor uppskattar också saker som är bekanta och förutsägbara. Detta gör att den tid som tillbringas tillsammans i ett förhållande känns mer naturlig och givande.

Närhetens roll

Närhetseffekten är namnet på människors naturliga tendens att föredra nya saker mer efter upprepade möten. Med andra ord blir vi "förtjusta" i varandra och saker när vi umgås med dem oftare. Ett bra exempel är hur elever som sitter bredvid varandra i klassen vanligtvis har större sannolikhet att bli vänner.

Detta beror på en evolutionär förklaring. Vi har en instinktiv rädsla för det okända, men när saker och ting börjar bli mer normala, blir de spännande för oss och verkar säkrare. 

Den ökade användningen av dejtingsajter och appar har dock snedvridit denna effekt genom "valöverbelastning". Att ha flera partners att välja mellan kan förändra vår syn på vem som skulle vara en lämplig match i det verkliga livet - "med ytterligare alternativ är vi mer benägna att prioritera olika egenskaper än när vi genomför separata utvärderingar av potentiella partners, och sådana egenskaper kan vara irrelevanta om du är lycklig när ett förhållande väl flyttar offline".

Kriterier för val av partner

Sättet som män och kvinnor väljer partner på är mycket olika, och anledningen till detta är evolutionspsykologi. "Manligt urval" förekommer över hela linjen i alla mänskliga samhällen, där männen avlar ett oändligt antal barn, så de gynnar indikatorer på fertilitet och de som kommer att vara sexuellt trogna. Med tanke på att kvinnor bara kan få ett begränsat antal barn och att barnomsorg är en sådan tidsinvestering tenderar flickor att vara mer kräsna när det gäller att välja en partner. I stället för att bara titta på ytliga egenskaper söker de i stället efter partner med goda karaktärsdrag och ekonomisk stabilitet.

Resultat

När det gäller attraktion spelar likhet, närhet och val av partner en roll. Genom att förstå hur dessa faktorer påverkar vem vi attraheras av kan vi få en bättre förståelse för de val vi gör i våra relationer.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read