Blogg

Hur känner du igen om du blir catfished när du dejtar på nätet?

2022-07-13

Hur känner du igen om du blir catfished när du dejtar på nätet?

Många människor använder dejtingsajter och -appar för att hitta kärleken (eller vad de nu söker). Ändå finns det vissa som använder dem för att utnyttja andra, oavsett om de ljuger om sin ålder, använder falska foton eller till och med låtsas vara någon helt annan. Detta kallas catfishing och är ett stort problem på dejtingappar och -webbplatser.

Vad är catfishing?

Begreppet "catfish" fick först stor spridning 2010 i samband med att dokumentären Catfish släpptes. Filmen berättar historien om Nev Schulman, som blir romantiskt involverad med en kvinna som han träffar på nätet. Han upptäcker dock så småningom att hon har ljugit för honom om sin identitet.
Sedan dess har begreppet "catfish" blivit synonymt med nätdejtingbedrägerier och bedrägeri. Om du är orolig för att du kan bli offer för en catfishing-bedrägeri finns det några saker du kan göra för att skydda dig.

Här är några tecken på att du kan vara utsatt för catfishing:

1. De är ovilliga att träffas personligen

Om någon som du pratar med online undviker att träffa dig personligen är det en viktig röd flagga. Det finns förstås legitima skäl till varför någon inte vill träffa dig direkt - de kan vara upptagna eller bo långt bort. Men om de hittar på ursäkter för att inte träffa dig är det ett tecken på att de inte är sanningsenliga om vem de är.

2. Deras foton ser falska eller iscensatta ut

När du pratar med någon på nätet kan de lätt använda falska eller noggrant iscensatta foton. Om deras foton ser för bra ut för att vara sanna, eller om de bara har en eller två bilder, är det värt att göra det.

Om du tror att du kanske blir catfishad finns det några saker du kan göra för att försöka verifiera personen du pratar med:

- Försök att göra en omvänd bildsökning på deras profilbilder. Om de använder någon annans bilder kan du vanligtvis hitta dem med en enkel Google-sökning.
- Be dem att videochatta med dig. Om de vägrar kan det vara ett tecken på att de inte är den de utger sig för att vara.
- Jämför deras berättelse med vad du kan hitta på nätet. Om de påstår sig vara en känd skådespelare eller musiker bör en snabb Google-sökning ge dig några bevis för det.
- Var försiktig med alla som ber om pengar. Detta är nästan alltid en bluff, oavsett hur trovärdig deras berättelse är.

Hur du skyddar dig från att bli lurad

Om du är orolig för att bli lurad finns det några saker du kan göra för att skydda dig:

- Ge inte ut personlig information som din adress eller ditt födelsedatum.
- Var försiktig med vem du är vän med på sociala medier. Om någon som du inte känner frågar om han eller hon vill bli din vän kan han eller hon försöka lura dig.
- Skicka aldrig pengar till någon som du har träffat på nätet, oavsett hur trovärdig deras berättelse är.
- Om något känns fel, lita på din magkänsla och var inte rädd för att avsluta samtalet. Det är bättre att vara säker än att vara ledsen!

Vad ska du göra om du tror att du har blivit lurad?

Om du tror att du har blivit utsatt för en catfish-bedrägeri finns det några saker du kan göra:

- Kontakta dejtingsajten eller -appen och berätta vad som hänt. De kanske kan hjälpa dig att spåra upp personen som lurade dig.
- Om du har skickat pengar till bedragaren ska du kontakta din bank eller ditt kreditkortsföretag och berätta vad som har hänt. De kanske kan hjälpa dig att få tillbaka dina pengar.

Catfishing är ett allvarligt problem, men det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dig. Var vaksam och låt dig inte bli lurad!

Author profile

Anja Svensson

Online datingexpert

Anja Svensson, en framstående online datingexpert på dejtingkatalog.se, delar värdefulla insikter och praktiska tips för att navigera framgångsrikt i den digitala dejtingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read