Blogg

Hur kan jag lita på dig efter en skilsmässa?

2022-06-18

Hur kan jag lita på dig efter en skilsmässa?

Äktenskap är för de flesta människor den destination de vill nå med den partner som de har en långsiktig relation med. Men när vi väl är där befinner vi oss i en situation där allt inte går som vi vill. Svåra tider, delat liv och en falsk känsla av att din partner är med dig för alltid och inte kommer att gå någonstans leder ofta till osämja i förhållandet. Ett av de vanligaste problemen som uppstår i äktenskapet är otrohet. Det är knepigt att lita på någon igen efter att denne har varit otrogen, och känslan av svek kan vara uppslukande och göra det svårt att gå vidare.

Skilsmässa - vad är nästa steg?

Det finns några sätt att försöka lita på varandra igen efter en skilsmässa. Det är viktigt att först förstå vad som ledde till otroheten. Om det var en engångsföreteelse som orsakades av omständigheter som alkohol- eller drogmissbruk finns det en större chans att man kan förlåta och gå vidare. Om otroheten däremot var en del av ett beteendemönster kan det vara svårare att lita på varandra igen. I detta fall kan äktenskapsrådgivning hjälpa till att ta itu med de underliggande problem som ledde till otroheten.

Det är också viktigt att arbeta med att återuppbygga självkänslan efter en skilsmässa. När förtroendet har svikits kan det vara en utmaning att känna sig nöjd med sig själv. Att ta tid för sig själv, göra saker som gör en glad och umgås med stödjande människor kan bidra till att stärka självförtroendet.

Slutligen är det viktigt att vara ärlig mot sig själv om man verkligen vill lita på sig själv igen. Om tanken på att din partner kanske skulle kunna vara otrogen mot dig är för svår att uthärda kan det vara bäst att inte inleda ett nytt förhållande så långt. 

Antag att du känner att du inte klarar dig ensam och i varje försök att starta ett nytt förhållande, om och om igen. I det fallet, om du inte känner dig trygg och ständigt upplever rädsla för att partnern är otrogen mot dig, är det bättre att söka hjälp från professionella:

 • Prata med en terapeut: En terapeut kan hjälpa dig att bearbeta dina känslor av svek och lära dig att lita på dig själv igen.
 • Gå med i en stödgrupp: Det finns ofta grupper som hjälper människor som har gått igenom en skilsmässa. Dessa grupper kan ge stöd och råd om hur man kan lita på varandra igen.

Nästa kapitel

Det är svårt att gå tillbaka till dejtingpoolen efter att förtroendet har förstörts. Varje individ betraktas genom förtroendeets prisma, och det ställs alltid frågor som inte har någon anledning att ställas. 

Det är svårt att bryta det tankesättet, att inse att alla inte är ute efter att lura dig, såra dig eller vara otrogna mot dig. Det finns fortfarande bra människor där ute som aldrig medvetet eller omedvetet skulle svika dig och som förtjänar ditt förtroende.

Att återuppbygga förtroendet är en kamp och kräver att du lägger undan en del av ditt försvar och tar en risk, även om varje fiber i din kropp säger åt dig att inte göra det. Endast tillit kan göra dig fri från de kedjor som binder dig.

Ge en liten bit av tillit. Ge sedan gradvis lite mer. Öppna dig för någon och jämför den inte med de värsta du sett tidigare. Döm dem utifrån deras egna uttalanden och handlingar snarare än utifrån andras uttalanden och handlingar som de inte hade någon kontroll över.

När de bevisar för dig att de förtjänar ditt förtroende, erbjud dem en gåva av ditt förtroende, även om det skänks gradvis

Author profile

Anja Svensson

Online datingexpert

Anja Svensson, en framstående online datingexpert på dejtingkatalog.se, delar värdefulla insikter och praktiska tips för att navigera framgångsrikt i den digitala dejtingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read