Blogg

Hur du vet om polyamory är rätt för dig

2022-05-19

Hur du vet om polyamory är rätt för dig

Polyamory är en form av konsensuell icke-monogami där människor har flera romantiska relationer samtidigt med alla inblandade parters vetskap och samtycke. Polyamorösa förhållanden kan vara lika stabila och tillfredsställande som monogama förhållanden, men de kräver mycket kommunikation, förhandling och gränssättning för att fungera.

Finns det någon skillnad mellan swinging och polyamori?

Swinging är en samtyckesbaserad icke-monogami där par har sexuella relationer med andra personer utanför sin primära relation. Swingers bildar i allmänhet inga känslomässiga band med sina "sekundära" partners, och det finns vanligtvis en överenskommelse om att alla kommer att gå tillbaka till sin primära relation vid kvällens slut. Polyamory är en form av samtyckesbaserad icke-monogami där människor har flera romantiska relationer samtidigt med alla inblandade parters vetskap och samtycke. Polyamorösa förhållanden kan vara lika stabila och tillfredsställande som monogama förhållanden, men de kräver mycket kommunikation, förhandling och gränssättning för att fungera.
Hur vet jag om polyamori är rätt för mig? Här är några saker att tänka på om du funderar på att öppna upp ditt förhållande:

Är du och din partner eller dina partners på samma sida?

Innan du överväger polyamory är det viktigt att se till att du och din(a) partner(er) är på samma sida. Prata om vad ni båda söker i ett förhållande, era förväntningar och era gränser. Det är också viktigt att vara ärlig om eventuella svartsjuka- eller osäkerhetsproblem som ni kan ha. Om alla inte är på samma sida kommer polyamory sannolikt inte att fungera.

Kan du hantera svartsjuka?

Svartsjuka är en normal känsla, men den kan förstärkas i polyamorösa förhållanden. Om du är den typ av person som lätt blir svartsjuk är polyamory förmodligen inte en bra lösning för dig. Svartsjuka kan hanteras med kommunikation och tillit, men det kräver arbete.

Är du bra på att kommunicera?

Polyamorösa relationer kräver mycket kommunikation. Du kommer att behöva kommunicera med din partner eller dina partners om dina känslor, behov, önskemål och gränser. Du måste också kommunicera med de andra personer som du träffar. Om du inte är bra på att kommunicera är polyamory förmodligen inte rätt för dig.

Har du tillräckligt med tid?

Polyamorösa förhållanden kräver mycket tid och ansträngning, och du måste jonglera med flera scheman, kommunicera ofta och förhandla om gränser. Om du inte har tillräckligt med tid för allt detta är polyamory förmodligen inte rätt för dig.

Är du redo för en utmaning?

Polyamorösa relationer är inget för de svaga och kräver mycket arbete, kommunikation och ansträngning. Om du är redo för utmaningen kan polyamory vara rätt för dig.

Är du redo att hoppa in? Här är några resurser som kan hjälpa dig att komma igång:

 • Den etiska slampan: A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships, and Other Adventures av Dossie Easton och Janet Hardy.
 • Opening Up: A Guide to Creating and Sustaining Open Relationships av Tristan Taormino.
 • More Than Two: A Practical Guide to Ethical Polyamory av Franklin Veaux och Eve Rickert.
 • The Smart Girl's Guide to Polyamory: Allt du behöver veta om öppna relationer, icke-monogami och alternativ kärlek av Dede Fenstalker

Gör din forskning, prata med din partner/ dina partners och se till att alla är på samma sida innan du tar steget in i polyamory.

Author profile

Anja Svensson

Online datingexpert

Anja Svensson, en framstående online datingexpert på dejtingkatalog.se, delar värdefulla insikter och praktiska tips för att navigera framgångsrikt i den digitala dejtingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read