Blogg

Hånande av kvinnor som har tillfällig sex som slampor: Det är dags att få ett slut på stigmatiseringen

2022-07-30

Hånande av kvinnor som har tillfällig sex som slampor: Det är dags att få ett slut på stigmatiseringen

Du är på en dejtingapp och du matchar en het kille. Ni börjar prata och det blir snabbt tydligt att han är intresserad av att ha sex med dig. Du är nöjd med det, och det är han också. Ni två kommer överens om att träffas för ett tillfälligt möte.

Det låter som en ganska rolig kväll, eller hur? Tja, inte enligt vissa människor. Om du är en kvinna som har tillfällig sex kommer du sannolikt att dömas hårt av samhället. Du kan bli kallad slampa eller hora, och du kan betraktas som smutsig eller promiskuös.
Varför blir kvinnor fortfarande så hårt dömda för att de har tillfällig sex? Det är dags att göra slut på stigmatiseringen.

Definition av slampanering och varför det är fel

Vad har orden "slampa" och "hora" gemensamt? De används båda för att referera till sexuellt promiskuösa kvinnor, och de har båda en hel del negativa konnotationer.
Slut-shaming är att skämma ut en kvinna för hennes sexuella beslut och beteende. Det är ett sätt att kontrollera henne och hålla henne i schack genom att få henne att känna sig skyldig och skämmas för att hon har sex. Slut-shaming är fel av många anledningar: det är sexistiskt, det är sårande och det förstärker våldtäktskulturen.
Så varför gör vi det fortfarande? Svaret är komplicerat, men det handlar om att vi lever i ett samhälle som värderar kyskhet och renhet högre än sexuell frigörelse och autonomi.

Dubbelmoralen mellan män och kvinnor när det gäller sex

Det finns en tydlig dubbelmoral mellan män och kvinnor när det gäller sex. Kvinnor skäms för att de har slumpmässigt sex, medan män hyllas för det. 
Varför döms kvinnor fortfarande så hårt för att de har tillfällig sex? Svaret är enkelt: det beror på att vårt samhälle är byggt på ett patriarkat. I ett patriarkat är det männen som har all makt och kvinnorna står längst ner på totempålen. Denna maktobalans innebär att män kan göra vad de vill sexuellt utan att drabbas av några konsekvenser, medan kvinnor ständigt döms och kontrolleras.
Det är dags att göra slut på stigmatiseringen av kvinnor som har tillfällig sex. Vi måste skapa ett samhälle där kvinnor ses som jämlika med män och tillåts uttrycka sin sexualitet på det sätt de vill.

Effekten av slampanering på kvinnors psykiska hälsa

Slut-shaming kan ha en förödande inverkan på kvinnors psykiska hälsa. När kvinnor ständigt får höra att de är "slampor" eller "horor" för att de ägnar sig åt tillfällig sex kan det leda till självhat, låg självkänsla och till och med depression.
Denna typ av skam kan också göra det svårt för kvinnor att skapa sunda relationer med andra människor, både romantiska och platoniska. Det kan vara svårt att lita på någon när man har fått lära sig hela sitt liv att man inte duger som man är just som man är.

Hur man står upp mot skampålefiering av slampor

Slut-shaming är ett sätt att kontrollera och övervaka kvinnors sexualitet, och det är något vi måste få slut på.
Om du blir slut-shamad är det bästa du kan göra att stå upp mot det. Låt ingen få dig att känna dig skyldig eller skämmas för vem du är och vad du gör. Kom ihåg att du har rätt att uttrycka dig sexuellt hur du vill, och ingen har rätt att döma eller skämma ut dig för det.
Du måste också beväpna dig med kunskap. Utbilda dig själv om slampskamning och varför det är fel. Ju mer informerad du är, desto bättre förberedd är du på att stå upp mot alla som försöker slamphälla dig.

När slut-shaming görs av andra kvinnor

När slut-shaming görs av andra kvinnor kan det vara ännu mer skadligt än när det görs av män. Detta beror på att kvinnor ska vara allierade och stödja varandra, inte döma och kritisera varandra för deras val.
Ännu mer frustrerande är det att slampskamning ofta kommer från kvinnor som har tillfällig sex. Detta visar att det inte finns något rätt sätt att vara kvinna och att varje kvinna ska vara fri att göra sina egna val utan att bli dömd.

Varför alla kvinnor bör ha rätt att ha tillfällig sex

Slut-shaming är ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet genom att få dem att skämmas för att de njuter av sex. Alltför ofta får vi höra att om vi har tillfällig sex är vi smutsiga, omoraliska och slampiga. Detta kunde inte vara längre från sanningen.
Varje kvinna bör ha rätt att njuta av tillfällig sex utan att bli dömd eller stigmatiserad. Det är ett roligt och hälsosamt sätt att utforska vår sexualitet och gör oss inte till mindre kvinnor. Så låt oss en gång för alla göra slut på slampskammen och hylla kvinnor som älskar att ha tillfällig sex!

Slutsats

Du kanske undrar varför kvinnor i vår tid fortfarande skäms för att de har tillfällig sex. Svaret är komplicerat, men det kokar ner till det faktum att vårt samhälle är genomsyrat av puritanska värderingar som dikterar att kvinnor ska vara rena och kyska.
Detta gamla sätt att tänka måste förändras, och vi måste börja värdera kvinnor för deras sexuella autonomi. Så gå vidare online eller offline och ha det där one-night-standet - du har rätt till din njutning lika mycket som vilken man som helst.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read