Blogg

BDSM vs. missbruk: Vad är skillnaden?

2022-07-17

BDSM vs. missbruk: Vad är skillnaden?

När det gäller dejting finns det många gråzoner. Det som en person anser vara BDSM kan en annan person se som missbruk. Och det kan vara svårt att veta vad som är acceptabelt och vad som inte är det.
I det här inlägget ska vi reda ut förvirringen mellan BDSM och missbruk och hjälpa dig att lära dig tecknen på missbruk i ett förhållande.

Vad är BDSM?

Så vad är BDSM? I ett nötskal är det en typ av sexuell aktivitet som involverar bondage, disciplin, dominans, underkastelse och masochism. Deltagare i BDSM-aktiviteter njuter vanligtvis av spänningen i att överlämna kontrollen och känslan av att bli dominerad.
BDSM kan vara mycket roligt om det görs på ett säkert sätt och i samförstånd. Det är dock viktigt att notera att BDSM inte är missbruk. Missbruk kännetecknas av våld, tvång och manipulation, medan BDSM bygger på ömsesidigt förtroende och samtycke.

Vad är missbruk?

Missbruk är ett beteendemönster som tillfogar en individ skada. Det kan vara fysiskt, sexuellt, känslomässigt eller psykologiskt. Misshandel kan vara allt från en örfil till att ständigt bli kritiserad och nedvärderad.
Det är viktigt att komma ihåg att misshandel aldrig är offrets fel. Ingen förtjänar att bli misshandlad, oavsett vad de bär, säger eller gör. Om du blir misshandlad ska du söka hjälp. Du är inte ensam.

Skillnaden mellan BDSM och övergrepp

Så vad är skillnaden mellan BDSM och missbruk? Tja, till att börja med är BDSM samförstånd, och båda parter som deltar i en scen eller aktivitet har gått med på att delta och gör det av egen fri vilja. Å andra sidan är missbruk icke-konsensuellt, en våldshandling eller kontroll som en person tillfogar en annan person utan dennes samtycke.
BDSM innebär också kommunikation och förtroende, och deltagarna måste lita på varandra för att kunna utforska sina kinks och fetischer på ett säkert sätt. Å andra sidan bygger missbruk på bedrägeri och manipulation, och missbrukaren ger ofta falska löften och använder hot och skrämsel för att kontrollera sitt offer.
Slutligen handlar BDSM om njutning och ömsesidig tillfredsställelse. Missbrukarna är inte intresserade av sitt offers nöje eller välbefinnande, utan endast av sin egen tillfredsställelse.

När blir BDSM missbruk?

Det är viktigt att komma ihåg att BDSM inte per automatik är missbruk och att det kan vara ett säkert och givande sätt för människor att utforska sin sexualitet. Men om du befinner dig i en BDSM-relation och känner att du inte behandlas rättvist eller säkert är det viktigt att tala om det och få hjälp. Kom ihåg att du förtjänar att bli respekterad och behandlad väl, oavsett vilken typ av kinks du har!

Tecken på att du kan befinna dig i ett missbrukande förhållande

Om du inte är säker på om du befinner dig i ett missbrukande förhållande eller inte, finns här några tecken som kan hjälpa dig att avgöra:

 • Din partner är alltid arg och skriker. De verkar aldrig vara glada eller nöjda.
 • De fattar alla beslut åt dig och ger dig aldrig något val.
 • De kritiserar och nedvärderar dig ständigt.
 • De hotar eller skadar dig fysiskt när de är arga.
 • De isolerar dig från dina vänner och din familj.
 • Det känns som om du inte kan göra något rätt.

Slutsats

När det gäller BDSM och missbruk finns det mycket förvirring om vad de två egentligen är. Därför ska vi reda ut saker och ting för dig.
BDSM handlar om samtyckande, säkra och hälsosamma sexuella aktiviteter. Missbruk å andra sidan är allt som inte är samförstånd eller skadligt.
Så om du funderar på att utforska BDSM tillsammans med din partner bör du tydligt förstå vad ni båda är bekväma med. Och om du är orolig för att du kan befinna dig i ett missbruksförhållande, sök hjälp.

För dem som är intresserade av BDSM men ännu inte har någon partner finns det särskilda webbplatser som hjälper dig att hitta dem i närheten.

 

Author profile

Anja Svensson

Online datingexpert

Anja Svensson, en framstående online datingexpert på dejtingkatalog.se, delar värdefulla insikter och praktiska tips för att navigera framgångsrikt i den digitala dejtingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read