Blogg

21 ord du bör känna till när du börjar med polyamory

2022-08-05

21 ord du bör känna till när du börjar med polyamory

Polyamory är ofta missförstådd. Folk antar att det handlar om sex, när det i själva verket är så mycket mer än så. Om du överväger öppna relationsstrukturer, eller redan befinner dig i en sådan, finns det vissa termer som du bör känna till. Här är 21 ord du behöver känna till när du går in i polyamory.

Polyamory - Detta är paraplybegreppet för alla typer av relationsstrukturer som involverar fler än två personer. Det kan handla om allt från tillfälliga hookups till långsiktiga engagerade relationer.

Öppet förhållande - Ett öppet förhållande är ett förhållande där båda parter är fria att dejta och haka upp med andra människor. Det finns inga begränsningar för vem någon av personerna kan träffa eller ligga med.

Monogami - Monogami är en relationsstruktur där båda partnerna är bundna till endast varandra. Detta är den vanligaste relationsstrukturen och är vad de flesta människor tänker på när de hör ordet "relation".

Fusk - Fusk är när en person i ett förhållande bryter mot de regler eller gränser som har fastställts av partnern. Det kan handla om allt från fysisk intimitet med någon utanför förhållandet till känslomässigt fusk (att prata med någon annan om saker man inte borde göra).

Samtycke - Samtycke är när alla inblandade parter i ett sexuellt möte är överens om vad som ska hända. Det är viktigt att se till att alla inblandade är överens och bekväma med situationen innan man fortsätter.

Sneakyarchy - Ett förhållande där en eller flera partner i hemlighet dejtar eller träffar någon utanför förhållandet utan den andra partnerns vetskap eller samtycke.

Compersion- Känslan av lycka och glädje som kommer av att se din partner lycklig med någon annan. Detta är motsatsen till svartsjuka och upplevs ofta av personer i polyamorösa förhållanden.

New relationship energy (NRE)- Känslan av spänning och förälskelse som uppstår när man inleder ett nytt förhållande. Detta kan ofta vara intensivt och kan ibland leda till att människor fattar förhastade beslut.

Polyfidelitet- En relationsstruktur där alla inblandade parter är engagerade i endast varandra och inte tillåts dejta eller träffa någon utanför relationen.

Swinging - En typ av förhållande där par byter partner med andra par för att ha sexuella möten. Detta sker ofta på ett avslappnat och oengagerat sätt.

Treor - Ett sexuellt möte mellan tre personer. Detta kan ske med två personer av samma kön och en person av ett annat kön, eller vice versa. Det kan också ske med alla tre personer av samma kön.

Polybombing- Handlingen att plötsligt och utan förvarning ta upp ämnet polyamori i ett förhållande som för närvarande inte är polyamoröst. Detta görs ofta i ett försök att förändra dynamiken i förhållandet.

Polygami - En relationsstruktur där en person har flera makar. Detta ses oftast i kulturer där män får ha mer än en fru.

En-penis-politik- En relationsregel där en person i en relation med flera personer inte får ha sexuella möten med någon utanför relationen. Detta införs ofta för att förhindra svartsjuka och osäkerhet.

Sekundär- En partner som inte är lika engagerad i förhållandet som den primära partnern. Detta kan bero på ett antal faktorer, till exempel tidsåtgång eller känslomässig koppling.

Primär partner - En partner som är mer engagerad i förhållandet än den sekundära partnern. Detta kan bero på ett antal faktorer, t.ex. tidsåtgång eller känslomässig kontakt.

Metamour- En partners partner. Detta kan användas för att beskriva ett förhållande mellan två personer som inte är romantiskt eller sexuellt involverade med varandra, men som har ett förhållande med någon som är det.

Vee- En relationsstruktur där tre personer alla är romantiskt och/eller sexuellt involverade med varandra. Detta kan ske med alla tre personer av samma kön eller med två personer av samma kön och en person av annat kön.

Triad - Ett förhållande där tre personer är romantiskt och/eller sexuellt involverade med varandra. Detta kan ske med alla tre personer av samma kön eller med två personer av samma kön och en person av ett annat kön.

Fyrkant - En relation där fyra personer har en romantisk och/eller sexuell relation med varandra. Detta kan ske med alla fyra personer av samma kön eller med två personer av samma kön och två personer av olika kön.

Om du förstår innebörden av dessa ord blir det mycket lättare för dig att fördjupa dig i ämnet polyamory. Om du och din partner har bestämt er för att pröva den här typen av relation, eller om du är ensam och letar efter likasinnade, är det bäst att använda en av dejtingsajterna, där det vanligtvis finns många deltagare som delar samma intressen.

Author profile

Johan Marberg

Datingbloggare

Johan Marberg är en framstående datingbloggare som delar värdefulla insikter och praktiska tips för att skapa meningsfulla relationer i datingvärlden.

Andra artiklar om… blogg

 • Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  2023-12-19

  Avslöjandet av Tinder SELECT: Lyft ditt dejtingspel

  I den ständigt föränderliga världen av online-dejting har Tinder tagit ytterligare ett banbrytande steg med introduktionen av sitt exklusiva medlemskap - Tinder SELECT. Detta premiummedlemskap syftar till att förbättra din dejtingupplevelse och öppnar dörrar till en rad unika förmåner som skiljer det från Tinders standardutbud. I det här blogginlägget kommer vi att utforska vad Tinder SELECT har att erbjuda och hur du kan låsa upp denna exklusiva dejtingsfär.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read
 • De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  2023-12-12

  De 30 bästa raggningsreplikerna som får hjärtan att klappa

  I dejtingens och romantikens värld kan en vältajmad och charmig raggningsreplik vara nyckeln till att bryta isen och göra ett minnesvärt första intryck.

  Johan Marberg

  Johan Marberg

  Datingbloggare

  2 min read